Jak vybrat matraci do postele?

Vybrat si dnes matraci není zrovna snadné a článek JAK VYBRAT MATRACI DO POSTELE by měl s tímto problémem pomoci. Pokud si nejste jisti výběrem vaší matrace, anebo prostě nevíte jak na to, přečtěte si následující rady, kterými bychom vám rádi pomohli při výběru vaší nové matrace. Jsme český výrobce, který na trhu působí již od roku 2000 a naše rady pro vás jsou tak podepřeny mnohaletými zkušenostmi.

Latex,  paměťová pěna, polyurethanová pěna a pružiny. Jak si vlastně máme vybrat matraci, když často ani nevíme o čem je řeč. Samozřejmě není nutné vybírat matraci mezi novinkami. Bývají často dražší než běžná nabídka, na druhou stranu ale často nabízejí nové materiály, které mívají lepší kontakt s pokožkou, jsou odolnější nebo anatomicky dokonalejší.

V každém případě si ale velmi kvalitní matraci můžeme vybrat již ve střední cenové kategorii. Určitě je ale třeba dávat si pozor při nákupu někdy až podezřele levných matrací. Může se stát, že jsou tyto matrace vyrobeny z nekvalitních materiálů, které nejenže nemusí mít dostatečnou životnost, ale mohou mít například i vliv na zhoršení alergie či zhoršení problémů se zády. Toto bohužel nemáme šanci odhalit na první pohled, v podstatě to nezjistíme ani během prvních dnů používání. Důsledky těchto nekvalitních materiálů pocítíme až za nějaký čas, ale o to jsou důsledky vážnější.

Přistupme tedy k jednoduchým kritériím podle kterých se řídit při našem výběru:

Podklad matrace

V první řadě musíme přihlédnout k tomu na čem bude matrace ležet. Zde platí jednoduché pravidlo: latexové či pěnové matrace + lamelový rošt,  pružinové matrace + prkénkový rošt či pevná deska

Pevnost a přizpůsobivost matrace

Následně si musíme uvědomit, že každá část našeho těla neváží stejně a proto je vhodné vybírat matrace zónové. Zóna na matraci je místo kde je buď menší hustota materiálu anebo jsou v zónách vytvořeny otvory. Oba způsoby slouží ke změkčení. Zóny jsou umísťovány v oblasti hlavy, ramen, zad, nohou a chodidel. Toto nám zaručuje velmi dobrou přizpůsobivost. Další matrace s výbornými anatomickými vlastnostmi jsou matrace vícevrstvé. Kombinace různých materiálů s různými vlastnostmi nám poskytuje výbornou přizpůsobivost i bez použití zón.

V případě, že je naše váha vyšší než je obvyklý průměr, měli bychom navíc vybrat matraci s určitým zpevněním (např. vrstvou kokosu či žíní). Naše tělo se nesmí do matrace propadnout.

Velikost

Matrace by vždy měla být cca o 20 cm delší než je délka spáče. Šířku si již můžeme volit dle přání. Jen pokud máme ve dvoulůžku polohovací rošty je třeba volit matrace dvě, aby se nedeformovaly v případě, že jeden z roštů napolohujeme.

Ochrana matrace

V dnešní době již máme ve většině případů snímatelné potahy, které bez problémů vypereme. To je samozřejmě řešení jak naši matraci udržíme v čistotě. Otázkou zůstává, jestli se nám bude chtít svlékat a zpátky navlékat do potahu matrace, které mnohdy bývají celkem těžké. Ideálním řešením je matracový chránič, který je prací, prošívaný, plněný dutým vláknem a tím absorbující pot. Po vyprání jej zase pohodlně a bez námahy zachytneme za rohy matrace a povlékneme prostěradlo.

Alergie

Pro alergiky je vhodný materiálem latex, jelikož je hladký a bez roztočů a mikrobů.

Zvýšeném pocení

Vhodné jsou pružinové matrace, protože jsou nejlépe provzdušněny.

Proti přenášení váhy

Výbornou tlumící vlastnost ohledně přenášení váhy mají matrace latexové, pěnové a popřípadě i pružinové taštičkové. Toto ovšem nemusíme řešit pokud máme matrace oddělené.

Změkčení matrace

Pokud se i po pečlivém výběru stane, že je vaše matrace tvrdší než jste vlastně chtěli, je tu ještě jedna možnost. Jedná se o podložku Topper relax a Topper active. Mají výšku 7 cm a jsou vyrobeny z visco pěny nebo studené pěny (HR pěna). Samozřejmě se snímatelným potahem. Pozor, nejde o chránič. Tento úžasný doplněk nám buď pomáhá změkčit tvrdší lůžko nebo výborně přispívá ke zvýšení komfortu ležení.

Toto jsou jednoduchá pravidla, která by nám měla pomoci při výběru té správné matrace. A pokud si stále nebudete jisti výběrem v eshopu, doporučujeme dojít do našeho kamenného obchodu a matraci si prohlédnout a vyzkoušet. Tuto možnost vám nabízíme na naší adrese (viz. kontakt). I zde si můžete vybrané zboží objednat. Pokud zboží není právě skladem doba dodání je cca 14 dní, v každém případě vám termín dodání potvrdíme. Zboží dovážíme zdarma. Můžete samozřejmě i zavolat na uvedená telefonní čísla (viz. kontakt) a zjistit vše potřebné v pohodlí vašeho domova.

 

Přejeme vám hodně štěstí při výběru. Neváhejte se na nás obrátit.New Dreams - cesky vyrobce matraci

tým newDreams.cz